‘Asal boleh untung’, peniaga rempeyek kotor dan jijik!

‘Asal boleh untung’, peniaga rempeyek kotor dan jijik!

‘Asal boleh untung’, peniaga rempeyek kotor dan jijik! Kotor dan menjijikkan. Itu pemandangan dilihat dalam sebuah rumah yang dijadikan premis memproses cili giling dan rempeyek oleh warga asing di Pangsapuri Taman Seri Murni Fasa 2, Selayang di sini.

Sebaik melangkah masuk ke dalam rumah itu, wartawan Harian Metro melihat kelibat dua wanita sibuk menggoreng rempeyek versi Myanmar manakala seorang lagi wanita sedang memasak cili kering.

Terdapat banyak bekas makanan mengandungi tepung dan cili kering yang diproses di segenap rumah berkenaan, selain ada bekas berkulat kerana sisa makanan tidak dicuci yang berbau busuk dan kotor.

'Asal boleh untung', peniaga rempeyek kotor dan jijik!

Di hadapan rumah, ada beberapa longgokan sampah yang dibiarkan.

Wanita etnik Rohingya berusia 40-an yang mengusahakan perniagaan cili giling dan rempeyek itu memaklumkan sudah menjalankan perniagaan terbabit sejak 10 tahun lalu.

“Saya menetap di sini (pangsapuri) sejak 10 tahun lalu. Dulu saya berniaga kecil-kecilan saja.

“Apabila permintaan meningkat, saya terpaksa sewa rumah lain untuk proses produk pada skala besar,” katanya ketika ditemui di rumah berkenaan, semalam.

Menurutnya, dia menyewa rumah itu daripada seorang lelaki warga tempatan pada harga RM650 sebulan sejak beberapa tahun lalu.

“Pemilik rumah tahu saya sewa rumah untuk proses makanan dan dia tak kata apa-apa.

“Saya tahu ada penduduk tidak senang dengan tindakan saya memproses makanan dalam rumah, tetapi saya terpaksa buat untuk teruskan perniagaan,” katanya.

Wanita itu yang juga pemegang kad Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR) berkata, dia mengupah beberapa wanita senegara bagi membantu memproses produk berkenaan.

'Asal boleh untung', peniaga rempeyek kotor dan jijik!

“Saya bayar upah mereka RM30 sehari kerana saya tidak mampu buat seorang.

“Cili giling dan rempeyek siap dibungkus dibawa ke Pasar Borong Selayang untuk dijual pada harga RM2 sebungkus,” katanya.

Katanya, dia akan menyewa kedai di kawasan sekitar pasar borong selepas ini susulan aduan dibuat penduduk.

Amaran berulang kali bagai tak berkesan

Meskipun beberapa kali diberi amaran, wanita warga Myanmar yang menjadikan rumah sewa sebagai premis memproses makanan berdegil apabila terus menjalankan kegiatan berkenaan.

Pengerusi Badan Pengurusan Bersama (JMB) Pangsapuri Taman Seri Murni Fasa 2, P Raveendran berkata, pihaknya menerima 10 aduan berhubung perkara itu sejak memegang jawatan 10 bulan lalu.

“Kita memaklumkan pemilik rumah beberapa kali sebelum ini namun tiada tindakan dibuat.

“Malah, amaran secara lisan dan bertulis diberi kepada wanita berkenaan supaya menghentikan aktiviti itu dalam tempoh 14 hari namun dia masih melakukannya,” katanya.

Ravendran berkata, kebanyakan aduan diterima membabitkan bau asap cili kering yang diproses menjadi cili giling.

“Ketika mereka proses cili kering, ia mengeluarkan bau tidak menyenangkan hingga menyebabkan batuk dan pedih terutama kepada kanak-kanak dan warga emas.

“Ada jiran yang mengadu koridor di hadapan rumah kotor kerana sampah diletak merata-rata tempat,” katanya yang sudah menetap di pangsapuri berkenaan sejak 27 tahun lalu.

Katanya, pihaknya akan mengambil tindakan tegas terhadap wanita Rohingya itu termasuk mengusir keluar dari rumah jika enggan menghentikan operasi memproses makanan dalam tempoh ditetapkan.

Mengulas mengenai isu warga asing di pangsapuri berkenaan, beliau berkata, selain aduan wanita terbabit, pihaknya menerima aduan perkara lain termasuk masalah kebersihan serta keselamatan.

“Antara aduan lain adalah isu meludah sirih serta keselamatan kanak-kanak semasa bermain terutama di sekitar kolam renang selain gangguan bunyi bising.

“Kita ambil tindakan segera terhadap setiap aduan diutarakan pendudukbagi memastikan keselesaan serta keselamatan mereka terjamin

“Ini termasuk melantik orang tengah dalam kalangan mereka (warga asing) untuk berbincang,” katanya.

Sementara itu, ‘orang tengah’ warga asing, Mohammad Islam Moto Zari, 48, dari Myanmar berkata, ada antara warga asing di perumahan berkenaan tidak fasih berbahasa Melayu.

'Asal boleh untung', peniaga rempeyek kotor dan jijik!

“Jadi, saya dilantik untuk berkomunikasi bagi pihak pengurusan pangsapuri dengan penghuni warga asing bagi menyelesaikan masalah termasuk isu kebersihan yang kerap diutarakan penduduk.

“Dalam kes wanita yang memproses makanan di dalam rumah itu, saya sudah bertemunya dua kali untuk memaklumkan supaya menghentikan aktiviti itu namun dia degil,” katanya pemegang kad UNHCR yang sudah menetap di kawasan itu sejak 20 tahun lalu.

Sewakan rumah RM1k kepada pendatang

Kebanjiran warga asing di Pasar Borong Kuala Lumpur dan Pasar Borong Selayang menjadikan penempatan di kawasan sekitar dipenuhi golongan itu termasuk di Pangsapuri Taman Seri Murni Fasa 2, di sini.

Pengerusi Kawasan Rukun Tetangga Taman Seri Murni Fasa 2, Syed Mohd Khusyairi Syed Yaacob berkata, dianggarkan 65 peratus penduduk di pangsapuri itu adalah warga asing.

“Majoriti warga asing menyewa di pangsapuri ini warga Myanmar termasuk etnik Rohingya selain Bangladesh, Pakistan dan Indonesia yang bekerja di sekitar pasar borong.

“Kehadiran mereka banyak mendatangkan masalah terutama dari segi kebersihan dengan cara hidup mereka yang pengotor seperti meludah sirih, membuang sampah merata dan vandalisme,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Syed Mohd Khusyairi berkata, pihaknya tiada hak menghalau warga asing memandangkan pemilik rumahmenyewakan kediaman kepada mereka.

“Difahamkan kebanyakan pemilik rumah di sini menyewakan kediaman antara RM650 hingga lebih RM1,000 sebulan kepada warga asing.

“Warga asing pula menyewakan bilik dalam rumah itu untuk pembahagian bayaran sewa dengan ada rumah yang menempatkan sehingga lima keluarga.

“Kehadiran ramai warga asing menyebabkan keadaan di pangsapuri ini seperti setinggan,” katanya yang menetap di pangsapuri itu kira-kira 15 tahun lalu.

'Asal boleh untung', peniaga rempeyek kotor dan jijik!

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Penduduk Pangsapuri Taman Seri Murni Fasa 2, Ashraf Ali berkata, kebanyakan aduan membabitkan isu parkir, sampah dibuang merata, meludah sirih, mabuk, gaduh dan bising.

“Ada penduduk minta hadkan warga asing menyewa kediaman di pangsapuri ini namun ia di luar bidang kuasa kami.

“Ini kerana ada di antara pemilik rumah tidak memaklumkan kepada Badan Pengurusan Bersama (JMB) bahawa kediaman mereka disewakan kepada warga asing sedangkan mereka perlu memberitahu terlebih dulu.

“Apa yang kita bimbangkan adalah warga asing di sini mungkin tidak memiliki dokumen sah dengan berselindung di sebalik pemegang kad Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian (UNHCR) yang lain,” katanya.

Baca Lagi:
Tular rakaman video dalam ‘fitting room’ butik pakaian terkemuka, dijual kepada orang awam
Bung digugurkan jadi TKM kerajaan Hajiji
Wanita ini dakwa dapat ‘lampu hijau’ dari Puteri Sarah jadi isteri ketiga Syamsul
CATEGORIES