Anak siapakah ini? hanya boleh menulis angka 1 hingga 10

Anak siapakah ini? hanya boleh menulis angka 1 hingga 10

Anak siapakah ini? hanya boleh menulis angka 1 hingga 10. Kanak-kanak lelaki mangsa dera seluruh tubuh yang ditemui di tepi jalan berhampiran Cheras Utama, di sini, 13 Januari lalu, masih dalam keadaan trauma.

Ketua Polis Daerah Kajang Asisten Komisioner Mohd Zaid Hassan berkata, kanak-kanak dianggarkan berusia tiga hingga empat tahun itu masih enggan bercakap meskipun dengan bantuan jurubahasa Myanmar.

“Apabila jurubahasa terbabit bercakap dalam bahasa Rohingya, kanak-kanak itu seperti tidak faham. Dia tidak mahu bercakap tetapi dia boleh menulis angka satu hingga 10 dalam bahasa Melayu, Inggeris dan Cina.

Anak siapakah ini? hanya boleh menulis angka 1 hingga 10

“Namun, dia masih tidak mahu bercakap dan hanya dilihat tersenyum. Mungkin dia masih dalam keadaan trauma,” katanya selepas melancarkan Op Selamat 19/13 sempena Tahun Baru Cina 2023 Peringkat Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang di Plaza Tol Kajang Selatan, Lebuhraya Kajang-Seremban (LEKAS), di sini, tadi.

Mohd Zaid berkata, pihaknya belum mendapat laporan perubatan kanak-kanak itu memandangkan pihak Hospital Kajang masih menjalankan pemeriksaan.

“Apa yang kita nampak adalah kecederaan fizikal dan pihak hospital masih menjalankan pemeriksaan dalaman terhadap kanak-kanak itu.

“Mangsa sudah diserahkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk tindakan lanjut, namun masih ditempatkan di hospital untuk pemantauan,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya menggunakan pelbagai kaedah bagi mengesan waris kanak-kanak itu yang masih belum ditemui sehingga kini.

“Kita ada bawa gambar kanak-kanak itu di sekitar lokasi dia ditemui termasuk di kawasan perumahan berhampiran, namun tiada individu yang mengenalinya.

“Malah, kita juga ada membuat hebahan berserta gambar kanak-kanak itu dalam kumpulan WhatsApp penduduk dan masjid di kawasan berkenaan.

“Justeru, kita mohon orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai waris kanak-kanak berkenaan supaya menghubungi pihak polis untuk tindakan lanjut,” katanya.

Sebelum ini, Harian Metro melaporkan seorang kanak-kanak lelaki ditemukan dengan kesan kecederaan di beberapa bahagian badan, tangan, jari dan dahi di tepi jalan di Cheras Utama, di sini, jam 11.30 malam, 13 Januari lalu.

Mohd Zaid dipetik berkata, kanak-kanak itu ditemui di tepi jalan berhampiran sebuah apartmen dengan kesan kecederaan di beberapa bahagian badan, tangan, jari dan dahi.

Katanya, hasil pemeriksaan lanjut terhadap mangsa tidak menjumpai sebarang butiran atau dokumen pengenalan diri.

Menurutnya, mangsa yang berpakaian lengkap ketika ditemui dipercayai warga asing kerana tidak mempunyai sebarang kesan suntikan vaksin di bahu dan mangsa juga tidak memahami serta tidak dapat berkomunikasi dalam bahasa tempatan.

Baca Lagi:
8.7 juta rakyat akan terima bantuan kewangan bermula hari ini – PM
7 jenama popular yang ‘bernama’ misteri
[VIDEO] Detik terakhir rakaman dalam pesawat Nepal yang terhempas
CATEGORIES