Amazon umum pelaburan RM25.5 billion, yakin urus tadbir politik Malaysia

Amazon umum pelaburan RM25.5 billion, yakin urus tadbir politik Malaysia

Amazon umum pelaburan RM25.5 billion, yakin urus tadbir politik Malaysia. : Keputusan Amazon Web Service (AWS) membuat pelaburan sebanyak RM25.5 bilion di Malaysia kerana syarikat gergasi teknologi itu percaya kepada pentadbiran politik negara ini yang stabil dan dasar yang jelas oleh Kerajaan Perpaduan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, pelaburan itu juga memberi impak tinggi kerana menambah keyakinan untuk para pelabur asing baharu dari barat dan timur datang melabur ke negara ini.

Beliau yang juga Menteri Kewangan berkata, pelaburan infrastruktur oleh AWS dijangka mewujudkan puluhan ribu peluang pekerjaan berpengetahuan tinggi dalam negara selain membawa akses kepada infrastruktur bertaraf dunia dan program kemahiran digital yang membuka peluang kepada perniagaan tempatan untuk berinovasi.

Amazon umum pelaburan RM25.5 billion, yakin urus tadbir politik Malaysia

“Kerajaan telah mengemukakan surat tawaran kepada Amazon Perkhidmatan Web (AWS Inc) pada 6 Disember 2019 bagi menarik minat AWS untuk membuat pelaburan di negara kita.

“AWS menunggu masa yang sesuai untuk memuktamadkan pelaburan mereka di Malaysia, mengambil kira saiz pasaran di negara kita yang agak kecil.

“Namun, hala tuju kerajaan dalam program dan inisiatif pendigitalan serta kestabilan kerajaan perpaduan pada hari ini merupakan antara faktor utama kepada keputusan AWS memuktamadkan pelaburan bernilai tinggi ini di negara kita, dan ini merupakan satu kejayaan buat negara kita,” katanya semasa waktu pertanyaan-pertanyaan menteri di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata demikian ketika menjawab pertanyaan Sim Tze Tzin (PH-Bayan Baru) mengenai implikasi kepada ekonomi negara dengan komitmen pelaburan oleh AWS yang bernilai RM25.5 bilion menjelang tahun 2037.

Tze Tzin juga meminta penjelasan berhubung Tesla yang telah menyatakan komitmen pelaburan ke Malaysia dan perancangan selanjutnya oleh kerajaan.

Sebelum ini, Tesla dilapor akan membuka sebuah ibu pejabat di Malaysia dengan memperkenalkan Pusat Pengalaman dan Pusat Servis Tesla serta mewujudkan rangkaian pengecas Supercharger di negara ini.

Sementara AWS, pelaburannya dijangka meningkatkan daya saing Malaysia dalam industri teknologi maklumat dan komunikasi serta membantu inovasi perusahaan kecil dan sederhana, seiring dengan aspirasi digital negara.

Menjawab soalan tambahan bagaimana perbezaan pendekatan Kerajaan Perpaduan pula, Anwar berkata, pendirian kerajaan kekal untuk memastikan ketelusan dalam rundingan melibatkan syarikat tempatan yang dipilih nanti.

Katanya, kerajaan akan terus memastikan pengaliran masuk pelaburan asing berkualiti tinggi ke dalam negara dengan menambah baik dasar-dasar semasa yang mesra perniagaan serta memudah cara kemasukan serta pelaksanaan projek-projek pelaburan.

Baca Lagi:
Hafidz Roshdi ‘kantoi’ check in? Bekas isteri dedah ada bukti perbuatan maksiat
Pekerja restoran dapat hadiah bonus dari majikan setelah pulangkan duit pelanggan
Suami isteri saman syarikat pengendali snorkeling RM22 juta
CATEGORIES