Aktivis LGBT dibunuh kejam, mayat dikerat dan biji mata dikorek keluar

Aktivis LGBT dibunuh kejam, mayat dikerat dan biji mata dikorek keluar

Aktivis LGBT dibunuh kejam, mayat dikerat dan biji mata dikorek keluar. Polis Kenya menangkap lebih ramai suspek berhubung pembunuhan aktivis lesbian, gay, biseksual, transgender dan pelik (LGBTQ), Edwin Chiloba yang mana mayatnya yang telah dikerat-kerat, ditemui di dalam sebuah peti logam di tepi jalan, demikian menurut laporan media kelmarin.

Polis pada Jumaat lalu berkata, pihaknya telah menangkap seorang jurugambar bebas yang dikatakan sebagai sahabat lama mangsa. Chiloba, 25, merupakan aktivis utama dalam komuniti LGBTQ di Kenya di samping seorang model dan pereka fesyen.

Pada Sabtu lepas, tiga suspek lain ditahan kerana peranan mereka dalam membuang mayatnya, media tempatan memetik beberapa pegawai polis sebagai berkata.

Aktivis LGBT dibunuh kejam, mayat dikerat dan biji mata dikorek keluar

Gambar hiasan

Mayat Chiloba ditemui sekitar 40 kilometer di luar banda Eldoret, Lembah Rift selepas ia dilaporkan dicampak keluar daripada sebuah kereta yang sedang bergerak.

Akhbar The Star melaporkan bahawa bedah siasat akan dilakukan semalam (waktu tempatan), manakala keluarga mangsa melakukan persiapan untuk pengebumian Sabtu ini.

“Dia mati secara menyakitkan. Mereka sudah tentu menyeksa dan kemudian mengorek keluar matanya. Dia kelihatan seperti dicekik,” kata seorang pegawai polis yang bertugas di Eldoret kepada media minggu lalu.

Aktivis LGBT dibunuh kejam, mayat dikerat dan biji mata dikorek keluar

Ketua hak asasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Volker Turk berkata Sabtu lalu bahawa beliau sangat terkejut dengan kematian Chiloba.

“Berdiri dalam solidariti bersama-sama aktivis LGBTQ!+ di seluruh dunia. Keperluan mendesak untuk menggandakan usaha melindungi mereka,” katanya di Twitter.

Jangan lupa follow kami! Twitter , Facebook

Baca Lagi:
Penat baiki penyaman udara, suami orang dan janda anak dua dicekup
Myvi berhenti tepi jalan ‘naik angin’ kena tegur akhirnya cabut lari
Wanita hampir lemas, ‘ditarik’ sesuatu ketika mandi-manda di Air Terjun Serendah
CATEGORIES