Akibat main gajet lebih 3 jam sehari, mata anak 2 tahun jadi juling

Akibat main gajet lebih 3 jam sehari, mata anak 2 tahun jadi juling

Tidak banyak ibu bapa yang berani untuk menceritakan kesan penggunaan gajet kepada anak-anak mereka. Malah, kebanyakan dari mereka enggan menerima realiti tentang kesalahan yang mungkin mereka lakukan.

Namun, bagi Rasidah Hanum Lehon, seorang ibu kepada tiga cahaya mata, meskipun sukar untuk menerima hakikat bahawa mata anaknya menjadi juling akibat penggunaan gajet, beliau merasa perlu untuk menyedarkan ibu bapa lain akan perkara ini.

Rasidah berkongsi pengalaman dengan anak sulungnya, Nik Nur Soffea Amanda, yang lahir sebagai kanak-kanak normal tetapi mata kanannya semakin juling pada usia dua tahun.

Akibat main gajet lebih 3 jam sehari, mata anak 2 tahun jadi juling

“Ketika itu, saya membenarkan Amanda melihat telefon bimbit mengikut kehendaknya, sama ada siang atau malam. Setiap kali, dia melihat telefon selama dua hingga tiga jam tanpa henti. Bayangkan, dalam satu hari, Amanda melihat telefon tiga hingga empat kali.

Bagi saya, itu satu-satunya cara untuk membuat Amanda diam, sama ada untuk tidurkan adiknya atau semasa makan di luar. Saya akan berikan telefon kepada Amanda agar dia diam semasa di meja makan,” katanya.

Segalanya berubah apabila Rasidah mendapati mata kanan Amanda juling ketika dia berbual dengannya.

“Pertama, saya fikir dia hanya membuat mata juling semasa berbual dengan saya. Tetapi selepas seminggu, keadaan matanya masih sama. Saya membawa Amanda ke klinik kesihatan terdekat dan doktor merujuknya ke hospital.

“Doktor memberitahu bahawa mata anak saya menjadi juling disebabkan rabun, tetapi pada masa itu, saya tidak melihat tanda-tanda rabun pada anak saya.

“Punca masalah mata adalah penggunaan telefon. Matanya terlalu fokus pada gajet sehingga menyebabkan lazy eyes.

Akibat main gajet lebih 3 jam sehari, mata anak 2 tahun jadi juling

“Tentu saja, saya tidak dapat menerima tiba-tiba anak saya juling, saya sangat sedih. Tetapi saya akui semua ini adalah kesilapan saya,” katanya.

Anak menggunakan cermin mata

Rasidah meneruskan cerita bahawa doktor menasihati agar anaknya memakai cermin mata untuk meluruskan mata yang juling, dan beliau sangat bersyukur kerana keadaan mata anaknya, yang kini berusia sembilan tahun, sudah semakin pulih.

Rasidah mengatakan bahawa walaupun dia tidak menghentikan sepenuhnya penggunaan gajet kepada anaknya kerana ia masih diperlukan terutamanya untuk urusan sekolah, penggunaannya telah dikurangkan.

“Tetapi, penggunaannya telah dihadkan, tidak seperti sebelum ini, dia tidak boleh menggunakannya pada bila-bila masa. Pada mulanya, ia sangat sukar tetapi saya harus bertegas dan banyak memujuk Amanda. Kini, dia sudah faham mengapa saya melakukannya,” katanya.

Rasidah menasihati ibu bapa lain agar tidak memberikan gajet kepada anak-anak mereka untuk tempoh yang lama, terutamanya pada waktu gelap.

Akibat main gajet lebih 3 jam sehari, mata anak 2 tahun jadi juling

Berbeza dengan seorang ibu yang ingin dikenali sebagai Laili, anaknya yang berusia 10 tahun tidak mengalami perubahan fizikal, tetapi Laili mendapati anaknya menjadi lebih mudah marah jika kehendaknya tidak dipenuhi.

“Saya memberikan telefon bimbit kepada anak saya untuk memudahkan komunikasi jika ada kelas tambahan di sekolah. Tetapi, sejak dia mendapat telefon bimbit itu, dia seolah-olah terbenam dalam dunianya sendiri. Telefon itu tidak pernah lepas dari tangannya.

“Lama kelamaan, prestasi peperiksaannya semakin merosot. Ketika saya bertanya kepada guru kelas, mereka memberitahu bahawa anak saya sukar untuk memberi tumpuan semasa pembelajaran. Oleh kerana itu, sebagai hukuman, saya memutuskan untuk mengambil telefon bimbitnya.

“Tetapi, dia tiba-tiba marah sehingga melemparkan barang ke arah saya. Apa yang saya katakan tidak diendahkannya, tetapi apabila saya mengembalikan telefon bimbit itu, perilakunya kembali normal,” katanya.

Baca Juga;
Senarai 5 selebriti Malaysia yang kahwin dengan berlainan agama, no 5 buat ramai tak sangka
Ramai yang tak tahu dengan hanya bermodalkan RM1 boleh shopping di Shopee
Terkini : Pesawat ringan terhempas di Felda Gunung Besout, Perak
CATEGORIES