Akibat dipaksa kerja lebih masa, pekerja stesen TV mati di meja pejabat

Akibat dipaksa kerja lebih masa, pekerja stesen TV mati di meja pejabat

Akibat dipaksa kerja lebih masa, pekerja stesen TV mati di meja pejabat. Sebuah stesen televisyen di Thailand berjanji untuk memberi pampasan kepada keluarga seorang kakitangannya yang meninggal dunia di meja pejabat disebabkan bekerja lebih masa, lapor portal berita Coconuts hari ini.

Thai News Network (TNN) semalam mengumumkan bahawa pihaknya akan menghormati kematian Sarawut ‘Bird’ Srisawas dengan membayar pampasan bernilai bersamaan dengan 24 kali gaji bulanannya serta pampasan insurans.

“Bagi pihak syarikat, kami amat menyesali kehilangan ini. Syarikat akan membuat yang terbaik untuk membantu keluarga Sarawut,” demikian menurut kenyataan dikeluarkan jabatan sumber manusia.
Akibat dipaksa kerja lebih masa, pekerja stesen TV mati di meja pejabat

Gambar hiasan

Mendiang merupakan seorang pekerja kanan di TNN. Dia ditemui mati di meja pejabat Jumaat lalu akibat serangan jantung.

Akaun media sosial lelaki itu pertama kali dikongsikan menerusi laman Facebook Jor Dub, yang turut mengikuti beberapa media Thailand.

Ia menjelaskan bahawa Sarawut kerap bekerja lebih masa dengan ada waktu dia perlu bekerja tujuh hari berturut-turut dan mula jatuh sakit.

“Meskipun ketika mengambil cuti sakit selama dua hari, dia diarah masuk ke pejabat (stesen televisyen) untuk bekerja,” demikian menurut keterangan di laman Facebook tersebut.

Insiden itu menjadi kontroversi di media sosial dengan ramai yang mengkritik pengurusan TNN kerana membebankan pekerja dengan memaksa mereka bekerja lebih masa.

“Industri media mempunyai budaya kerja yang melanggar undang-undang buruh terutamanya media online yang mempunyai persaingan sengit,” kata Naib Presiden Persatuan Wartawan Thailand, Teeranai Charuvastra.

Tambahnya, kerja lebih masa tanpa bayaran dan syif berterusan membuatkan pekerja tidak cukup rehat.

Baca Lagi:
7 termasuk pegawai kanan polis bergelar ‘Datuk’ didakwa bunuh pemandu e-hailing
Wanita Ini dedah cara mudah nak kesan duit hasil rompakan dari mesin ATM
Duit dalam tabung tin mereput dan hancur, niat menabung lebur macam tu saja
CATEGORIES