5 bangunan kayu tertua di dunia yang masih wujud

5 bangunan kayu tertua di dunia yang masih wujud

5 bangunan kayu tertua di dunia yang masih wujud. Kayu adalah bahan semula jadi yang digunakan sejak zaman purba untuk membina bangunan. Ia adalah bahan yang sangat baik untuk membina struktur kerana ia mudah untuk digunakan dan boleh dibentuk menjadi bentuk yang paling menakjubkan. Ia juga padat, yang menjadikannya sesuai untuk membina rumah dan bangunan lain.

Struktur yang diperbuat daripada kayu biasanya mampu untuk bertahan selama beberapa dekad, tetapi penting untuk diingat bahawa kayu itu sendiri adalah sumber semula jadi dan lambat laun akan habis.

5 bangunan kayu tertua di dunia yang masih wujud

Disebabkan itulah bangunan yang dibina dengan kayu menelan kos yang tinggi kerana harganya semakin mahal. Kali ini, mari lihat beberapa bangunan yang diperbuat daripada kayu tertua di dunia yang masih wujud hingga saat ini,

5. Stålekleivloftet

5 bangunan kayu tertua di dunia yang masih wujud

Salah satu struktur kayu tertua di dunia ialah Stalekleivloftet di Norway. Terdapat sebuah cerita rakyat mengatakan bahawa struktur ini ialah gudang pertama yang dibina di Eidsborg dan tidak dibina untuk sesiapa pun.

Walau bagaimanapun, seorang wanita kaya bernama Madame Staleleiv memiliki sebahagian besar kawasan kejiranan pada tahun 1200, dan dia mungkin telah membina gudang ini.

Tanah di sekeliling gudang ini kemudiannya dibangunkan menjadi ladang berasingan dan diberi nama Lofthus. Akhirnya, pada tahun 1840, gudang ini telah dipindahkan ke ladang Vindlaus, yang kini merupakan sebahagian daripada Wet-Telemark Museum Eidsborg.

4. Roykstovan, Kirkjubø

5 bangunan kayu tertua di dunia yang masih wujud

Salah satu rumah kayu tertua yang masih didiami di dunia adalah di Kirkjub, yang dipanggil Roykstovan. Sebelum itu, ia adalah sebahagian daripada rumah agam dan ia telah menjadi rumah petani sejak 1557 dan berusia lebih daripada 900 tahun.

Di Kepulauan Faroe, ladang itu sendiri sentiasa menjadi kawasan yang terbesar. Abad ke-11 ialah apabila rumah ladang asal Kirkjubur dibina. Dari 1100, ia berkhidmat sebagai istana dan biara Kepulauan Faroe.

Mengikut cerita rakyat, kayu untuk bangunan ini dibalut dan dinomborkan dengan tepat sebelum dipasang. Ia dibawa dari Norway sebagai kayu hanyut.

3. Geareja Greensted

5 bangunan kayu tertua di dunia yang masih wujud

Gereja kayu tertua di dunia, Gereja Greensted, adalah tapak agama bersejarah yang terletak jauh ke dalam kawasan luar bandar Essex. Malah,ia juga merupakan struktur kayu tertua di Eropah.

Malangnya, satu-satunya bahagian bangunan asal yang masih wujud ialah kayu balak pokok oak terbelah yang membentuk bahagian tengah. Walau bagaimanapun, gereja itu masih digunakan selepas penaklukan Norman pada 1066.

TapakPengebumian terawal yang terletak berhampiran dengan pintu masuk gereja, adalah milik seorang Tentara Salib dari abad ke 12 yang berkemungkinan seorang tentera pemanah.

2. Kuil Nanchan

5 bangunan kayu tertua di dunia yang masih wujud

Dewan Buddha di Kuil Nanchan Dinasti Tang pada mulanya dibina pada 782 CE, berdasarkan inskripsi pada tiangnya. Mungkin kerana kedudukannya yang terpencil di dataran tinggi, ia dapat mengelak kemusnahan semasa pembersihan Buddha pada 845.

Menurut satu lagi inskripsi pada tiangnya, dewan itu telah menjalani pengubahsuaian pada 1086 semasa zaman Dinasti Song, dan semua kecuali empat tiang persegi asal telah ditukar kepada yang bulat.

Ahli sejarah seni bina menemui bangunan itu pada tahun 1950-an dan pada tahun 1961 China secara rasmi mengiktirafnya sebagai bangunan kerangka kayu tertua di negara itu. Memandangkan bangunan iniadalah rangka kayu tertua yang masih berdiri di China, ia merupakan bangunan penting dalam kajian sejarah seni bina China.

1. Kuil Horyuji

5 bangunan kayu tertua di dunia yang masih wujud

Bangunan kayu tertua di dunia ialah Horyuji, salah satu kuil tertua di Jepun. Putera Shtoku pada asalnya mengarahkan pembinaan kuil, yang kemudiannya dikenali sebagai Wakakusadera dan kadang-kadang masih digunakan sehingga kini. Dikatakan bahawa kuil pertama telah siap pada tahun 607.

Menurut Nihon Shoki (salah satu buku sejarah popular Jepun), pada 670 semua bangunan telah terbakar oleh kilat. Walau bagaimanapun, Kondō (dewan utama yang dibina semula sekurang-kurangnya 1,300 tahun yang lalu diiktiraf secara meluas sebagai bangunan kayu tertua di dunia.

Pada tahun 1993, ia menerima gelaran Tapak Warisan dunia. Kawasan kuil Horyuji yang luas ini dibahagikan kepada Presint Barat (Saiin Garan) dan Presint Timur (Toin Garan).

Baca Lagi:
Pelik tapi benar, pemandu Myvi ini guna kad ucapan setiap kali tukar lorong
Hanya 13 saat, penampilan Hannah Yeoh sebagai penyampai berita buat netizen kagum
Tak perlu cecair pencuci, Ini cara mudah bersihkan saliran tempat mandi yang kotor
CATEGORIES