30 minit tinggal di parkir Valet, Honda HR-V lesap dibawa lari

30 minit tinggal di parkir Valet, Honda HR-V lesap dibawa lari

Dalam dunia yang semakin sibuk, valet parkir sering dianggap sebagai pilihan yang lebih mudah dan selamat bagi pemilik kereta, menawarkan pengalaman yang pantas dan keselamatan tambahan dengan bayaran yang lebih tinggi.

Namun, insiden terkini telah mengubah persepsi ini.

Seorang lelaki berusia 20-an mengalami pengalaman yang sangat mengecewakan apabila keretanya hilang selepas ditinggalkan dengan perkhidmatan valet di Suria KLCC selama hanya 30 minit.

Pemilik kereta, Zach, berkongsi pengalaman tidak menyenangkan ini di Facebook, menyuarakan kekecewaannya dan memberi amaran kepada orang lain tentang menggunakan perkhidmatan valet tersebut.

30 minit tinggal di parkir Valet, Honda HR-V lesap dibawa lari

Zach menjelaskan bahawa dia telah meminjam Honda HRV putih milik rakannya untuk ke pusat membeli-belah itu. Dia memutuskan untuk menggunakan perkhidmatan valet bagi mengelakkan kesulitan mencari tempat letak kereta.

Selepas menyerahkan kunci kepada kakitangan valet, dia masuk ke dalam pusat membeli-belah itu hanya 30 minit sahaja. Apabila dia kembali, kakitangan valet memaklumkan bahawa kunci kereta masih bersama mereka, tetapi keretanya telah hilang.

“Saya sangat terkejut mendengar apa yang berlaku, dan segera menghubungi polis,” tambahnya. “Dua petugas valet yang terlibat tidak mempunyai kad pengenalan pada masa kejadian.”

Dalam hantaran tersebut, Zach turut menyatakan bahawa penjejak GPS menunjukkan keretanya berada di kawasan Subang. Pihak berkuasa telah dimaklumkan dan siasatan sedang dijalankan.

Suria KLCC telah mengeluarkan kenyataan di Facebook dan Instagram Story mereka sebagai respons kepada insiden tersebut, menekankan bahawa mereka telah bekerjasama dengan pihak polis dalam siasatan tersebut.

Menurut Malay Mail, pihak pengurusan mengesahkan kecurian itu di halaman Facebook mereka dan menyatakan bahawa suspek telah ditangkap tidak lama kemudian dengan menggunakan sistem GPS kereta dan meneliti rakaman CCTV.

“Ini adalah kejadian yang tidak pernah berlaku sebelum ini bagi pengendali perkhidmatan valet parking kami, kerana tiada perkara seperti ini pernah berlaku sebelum ini,” kata kenyataan itu.

“Kami komited untuk mengkaji semula dan memperkukuhkan penguatkuasaan prosedur operasi standard pengendali valet parking kami bagi mengelakkan sebarang kejadian di masa hadapan.”

Menurut kenyataan itu, kenderaan tersebut telah diletakkan dengan selamat oleh petugas valet sebelum ia dicuri. Kejadian ini diketahui apabila pemilik kereta mendapati kenderaan itu hilang apabila kembali. Kunci kereta, bagaimanapun, kekal disimpan dengan selamat di kaunter valet.

Setelah dimaklumkan mengenai kecurian tersebut, pihak pengurusan Suria KLCC berkata mereka segera memulakan siasatan menyeluruh dengan kerjasama pihak berkuasa tempatan, yang membawa kepada pihak polis dan pasukan keselamatan pusat membeli-belah meneliti rakaman CCTV yang menunjukkan seorang individu yang tidak dikenali berjaya memasuki kenderaan tersebut dan memandunya pergi.

Pihak pengurusan Suria KLCC menekankan bahawa keselamatan dan perlindungan pelanggan tetap menjadi keutamaan mereka.

Baca Juga:
Lelaki ubahsuai Tesla kepada enjin petrol, boleh pandu sejauh 2,574 km tanpa cas
“Tak pedas ke?” – Lelaki makan bihun sup letak semangkuk sambal, cili potong buat ramai terkejut
Lelaki ubahsuai Tesla kepada enjin petrol, boleh pandu sejauh 2,574 km tanpa cas
CATEGORIES