3 lelaki guna ‘dron’ bawa masuk barang terlarang ke penjara Machang di cekup polis

3 lelaki guna ‘dron’ bawa masuk barang terlarang ke penjara Machang di cekup polis

3 lelaki guna ‘dron’ bawa masuk barang terlarang ke penjara Machang di cekup polis. Tindakan tiga lelaki menggunakan dron untuk membawa masuk barang terlarang ke dalam kawasan Penjara Machang membawa padah apabila berjaya dicekup polis.

Dalam kejadian pada 12 Disember lalu sekitar jam 1.05 pagi, Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Machang telah terima maklumat berhubung satu unit dron yang kelihatan diterbangkan dan menceroboh kawasan penjara.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Muhamad Zaki Harun berkata, dron tersebut dipercayai digunakan oleh pengendalinya untuk membawa masuk barang terlarang ke dalam kawasan Penjara Machang.

Polis percaya dron tersebut digunakan oleh pengendalinya untuk membawa masuk barang terlarang ke dalam kawasan Penjara Machang. – Gambar hiasan

“Susulan itu, pihak kami telah berjaya mengesan peranti yang digunakan di kawasan berdekatan iaitu di Jalan Kuing Indah, Kampung Pangkal Meleret, Machang.

“Semasa serbuan dilakukan, tiga lelaki berusia 35 hingga 39 tahun bertindak tergesa-gesa masuk ke dalam sebuah kereta jenis Honda CRV dan memecut laju melarikan diri apabila menyedari kehadiran polis,” katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Menurut beliau, bagaimanapun kesemua suspek berjaya ditahan di Jalan Utama Kuala Krai – Kota Bharu di Kampung Bukit Belah, Machang.

“Pemeriksaan yang dijalankan ke atas kereta dan tiga suspek membawa kepada penemuan 41 bungkusan kecil mampat disyaki tembakau, 20 biji mercun bola, 13 bungkusan tembakau dan alat kawalan jauh dron model rc123.

“Turut ditemui ialah lima unit telefon bimbit, dua unit power bank, satu bilah parang, sabit, alat penimbang digital, dua gulung dawai besi, plastik pembalut dan tiga gulung tali nylon berwarna kekuningan,” katanya.

Muhamad Zaki berkata, mereka ditahan dan telah disiasat atas kesalahan Seksyen 447 Kanun Keseksaan, Seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1957 dan Seksyen 6 Akta Bahan Kakisan, Letupan Dan Senjata Berbahaya 1958.

“Pada 19 Disember lalu mereka telah dituduh di Mahkamah Majistret Machang dan telah mengaku bersalah untuk kesalahan di bawah seksyen 58(1) Akta Penjara 1995 baca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan dan Peraturan 140 Peraturan-Peraturan Penerbangan Awam 2016 (MCAR) dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan.

“Pada 20 Disember, salah seorang daripada mereka dituduh di Mahkamah Sesyen Kota Bharu dan mengaku bersalah di bawah Seksyen 6 Akta Bahan-Bahan Kakisan, Letupan dan Senjata Berbahaya 1957,” katanya.

Menurut beliau, suspek dijatuhkan hukuman penjara lima tahun setiap satu pertuduhan serta satu sebatan dan hukuman berjalan serentak.

Dalam pada itu, Muhamad Zaki menasihatkan dan mengingatkan orang ramai bahawa menerbangkan dron tanpa permit atau tanpa kebenaran daripada Jabatan Penerbangan Awam adalah merupakan satu kesalahan.

Beliau menegaskan penggunaan peranti tersebut untuk tujuan jenayah adalah satu kesalahan yang boleh diambil tindakan dari segi undang-undang yang ada.

“Kami tidak akan berkompromi dengan pelanggaran perundangan ini dan tindakan tegas akan diambil sewajarnya,” katanya.
Baca Lagi:
Dua pelajar UniKL mati lemas ketika berkelah
Tiktoker terkenal rentung terperangkap dalam kren yang terbakar, meletup
Wow! Siti Nurhaliza beli kondominium mewah di Dubai
CATEGORIES